Et bedre personsøk

Jeg har laget mange internsøk de siste årene. Og i brukerintervjuene vi har gjennomført i forprosjektene, har vi funnet at de aller fleste leter etter mennesker: Enten etter et telefonnummer, eller etter eksperten på et fagområde.

Målet vårt er ofte å lage en “intern Google” for kundene våre. Det betyr at vi må forstå hva brukerne leter etter.

Når du søker på “365″: Leter du da etter en kollega med internnummer som slutter på 365? Leter du etter personen med ansattnummer 365? Eller leter du rett og slett etter eksperten på produktet deres som heter “365″?

Jeg er en stor tilhenger av ett stort søk for bedriften din! Og jeg vet at jeg har flinke kolleger som kjenner veien frem til god relevans og en smart søkemotor.

Men: Min teori er at et godt søk blir enda bedre, jo mer vi vet om hva du egentlig leter etter.

Vi har to ganske tydelige retninger for personsøk: Enten søker du etter kontaktinfo eller så leter du etter områdeeksperten.

To directions of people search

Lek at vi skal lage et internsøk for Willy Wonka. Målet vårt er å la Oompa Loompaene bruke mest mulig tid på å lage  fantastisk godteri, og minst mulig tid på å lete etter oppskrifter, eksperter og telefonnummer.

I tillegg til å ha laget et stort “internt Google”, har vi også laget to app’er for Loompaene. En telefonbok og et ekspertsøk.

Først telefonboken:

Willy Wonka Phonebook

Willy Wonka PhoneBook er akkurat det det høres ut som. En app på datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen som lar Loompane søke internt etter et telefonnummer eller en Lync-kontakt. I eksempelet over husker ikke brukeren fornavnet på kollegaen, men vet at han heter Loompa til etternavn og at han jobber i sjokoladeavdelingen. (Og slapp av! Selv om du ikke ser forskjell klarer en Oompa Loompa å skille ansiktene fra hverandre.)

Dette løser et problem vi ikke bare finner på sjokoladefabrikker, men hos de fleste av våre kunder; å finne telefonnummeret. Og på denne måten har vi enda større sjanse for å gi dem rett svar på topp i resultatlisten.

Fordi brukerhistorien er så enkel som “jeg vil finne kontaktinfo til kollegaen min”, kan vi også strippe løsningen for sortering og fasetter – og ende opp med et enda enklere brukergrensesnitt.

Når en Oompa Loompa på den annen side vil finne eksperten på sorbet kan han derimot starte app’en “Willy Wonka Expert Search”:

Willy Wonka Expert Search

Ekspertsøket søker gjennom alle dokumenter som ligger på filserveren til Willy Wonka, og søker gjennom alle diskusjoner, statusoppdateringer, grupper og diskusjoner på Willy Wonkas “interne Facebook”. Gjennom å finne hvem som har skrevet mest om fagområdet sorbet, kan vi mest sannsynlig også vise frem at “Roger Loompa” er eksperten på området.

Når vi i tillegg ser at Roger på Iskrem labratoriet har nevnt sorbet i sin siste statusoppdatering … kan vi vel si at vi har en vinner.

Målet er ikke å lage en haug med app’er. Langt i fra! Målet er derimot å gi brukeren rett svar på spørsmålet sitt – hver eneste gang.

Å lage løsninger som forteller oss mer om hva brukeren leter etter, gjerne allerede før de har gjort et søk, øker sannsynligheten for å gi det rette svaret med en gang.Leave a response

XHTML: These tags are allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code class="" title="" data-url=""> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre class="" title="" data-url=""> <span class="" title="" data-url="">

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.


OSLO

Comperio AS
Øvre Slottsgate 27
NO-0157 Oslo,
Norway
+47 22 33 71 00
View map

STOCKHOLM

Search Provider Sverige AB
Gamla Brogatan 34
SE-11 120 Stockholm
Sweden
+46 8-21 49 00
View map